25.3.2014

Kegeraattori!


Oluthan on joitain poikkeuksia lukuunottamatta parasta hanasta, sen lisäksi pullottaminen ei ole mitään hauskaa puuhaa joten hanan hankkiminen kotiin onkin jo pitkään ollut mielessä. Ratkaisu tähän on kegeraattori, eli jääkaappi jonka sisälle kegit laitetaan ja hanatorni päälle. Amerikan ihmemaassahan näitä myydään kohtuu säälliseen hintaan (~$500) koska kysyntää on. Euroopasta ei oikein näitä onnistu löytämään ja rahtikustannukset viimeistään ottavat luulot pois. No pitää siis rakentaa itse. 
Projekti lähti liikkeelle jo viime kevään USA:n matkalla josta ostin hanatornin ($115), regulaattorin ($100) ja muuta sälää. (http://www.homebrewing.org/ vastasivat kysymyksiin eikä ongelmia, ensimmäinen paikka mitä koitin ei hyväksynyt ulkomaalaista luottokorttia). Kegit tilasin Candirectilta (http://www.candirect.co.uk/, hyvät hinnat kegeille mutta karmiva verkkokauppa ja muuta sähläystä, luotettava kumminkin). Jääkaapin olin jo aikaisemmin hakenut Gigantista, Matsui (silloin 200e).
Valmis!
Aika paljon letkua
Rakentamiseen kuuluu reikien poraamista jääkaappiin jota en ole kovin paljon ehtinyt harjoittelemaan vaikka aika paljon kaikkea on tullut tehtyä, pähkäillessäni törmäsin esimerkkiin miten ko. Matsuihin oli reikiä porattu josta oli suurta apua. Kaasuletkujen poraaminen erityisesti epäilytti ja jahkailin asian kanssa kunnes löysin helpomman ratkaisun. Ruotsalainen kotiolutliike humle.se myi adapteria jolla regulaattorin saa kiinni limukoneessa käytettävään AGA:n 425g CO2 pulloon joka mahtuisi jääkaappiin eikä tarvitsisi porailla enempiä reikiä. Jälkiviisaana olisi kannattanut käyttää Sodastream pulloja joihin tarvitsee sen toisen Humlen myyvän adapterin koska niiden täyttäminen on vaan 10 euroa kun AGA pullot ovat 20e.
Putsailua
Jahkailtuani muutaman viikon lisää ja löydettyä porani oli aika alkaa hommiin. Kurkkasin kannen alle ja ihmettelin hetken, sitten merkkasin tornille paikan ja porasin niin pitkälle kuin pystyin. Sitten otin kantta pois ja jatkoin reikiä kunnes lävistin jääkaapin katon, tämän jälkeen vähän isommalla terällä keskelle muutama reikä ja veitsellä vähän suuremmaksi. Samat jutut välissä olevalle styroksille ja kannelle, jota vähän viitsin ottaa siistimmäksi pikkuporalla. Sitten letkut sisälle ja ruuvit läpi jääkaapista sekä kiristys. Letkujen läpi ensin hiukan pesuainetta ja huuhtelu, sitten kegillinen soodavettä kiinni, harjoitteluksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti