9.1.2013

Lageria ja laitteita

Ennen joulua tilattu päivitys laitteistoon tuli vihdoin. Muutamalla viime kerralla on tullut yllättäviä ongelmia mäskäyksessä kun mäski on palanut vähän pohjaan ja lämpötilan hallinta on ollut melko vaikeaa. Tähän ongelmaan ratkaisuksi nyt tuli valepohja jonka tilasin englannista, koitin samalla tilata fosforihappoa mutta sitä eivät jostain syystä voineet lähettää.. 

Vanha systeemi perustui ns. bazooka screeniin joka on pesukoneissakin käytettyä rosterisukkaa josta on kumiletku sisältä poistettu. Tuon päälle sitten mäski asettuu ja suodattuu hanan kautta ulos. Tulokset olivat ihan hyviä mutta mäskiin tuntui jäävän vielä paljon nestettä ja pohjaanpalaminenkin oli ongelma.

Valepohjan keskellä on reikä josta neste johdatetaan hanaan, tässä tapauksessa silikoniletkulla. Koska reikä on pohjan yläpuolella jää aivan pohjalle myös tavaraa jota pohja ei suodata mutta sitä ei myöskään haluta hanasta ulos.

Kokeilussa tulokset olivat häkellyttävän hyviä. Tehokkuusprosenttia lasketaan veden, sokerin ja käytetyn maltaan määrästä. Vanhan laitteiston tehokkuus oli jossain 72-80% välissä.

Uuden laitteiston kokeiluun osui aikataulusta lager. Perus aleissa pystyy vähän piilottelemaan huonosta käymisestä tulleita virhemakuja hyvin jolloin vähän sinnepäin tehty olut yleensä maistuu ihan hyvältä. Lagereissa on hyvin yksinkertainen maku jonne ei oikein saa mitään piilotettua joten tekemisessä pitää olla tarkkana. Toisen hankaluuden aiheuttaa käymisen vaatima 12 astetta johon käytännössä tarvitsee jääkaapin, ja kun olut on vihdoin käynyt kuukauden alkaa lagerointi vaihe joka kestää toisen kuukauden jonka jälkeen pullotus, eli olut on juotavissa joskus 2.5 kuukauden kuluttua.

Lagerin reseptin olin tehnyt oletuksella, että tehokkuus on jossain 75% tienoilla ja käytin sen mukaan maltaita. Lopussa kuitenkin selvisi, että valepohjan kanssa tehokkuus nousi 96% asti ja ominaispaino oli 1.090. Mikä tarkoittaa sitä, että muutaman kuukauden kuluttua on n. 9% raikasta lageria tarjolla. Käytetyt humalat olivat pääasiassa Uuden-Seelannin hedelmäisiä joten odotettavissa varmasti yllättäviä makuelämyksiä.

NZ Lager

25 l

5 kg Pils
1 kg Munich
200 g Cara Crystal 120
150 g Cara Crystal 100

5 g Saaz 60 min
15 g Cascade 60 min
15 g Riwaka 10 min
15 g Pacific Gem 10 min
10 g Challenger 10 min

20 min 50C
60 min 66C
10 min 76C
Saflager S-23

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti