6.9.2013

Olutta tuoreilla humalilla


Oli aika kehittää olut aikaisemmin kerättyjen humalien ympärille. Koska humalan aromeista tai vahvuudesta ei juuri ollut tietoa oli ensimmäinen idea tehdä pilsner maltaasta ja blond ale hiivasta kevytrunkoinen olut jossa humalan ominaisuudet tulisivat parhaiten esiin. Tämä kuitenkin alkoi hetken kuluttua kuulostaa tylsältä idealta ja mahdollisesti oluelta joka saattaisi jäädä nurkkiin vanhenemaan, sitäkin käy. Rykäisin sitten kasaan reseptin jossa oli 4.5 kg pale mallasta ja pussinpohjat munichia sekä crystalia, humalana pelkkää maatiaishumalaa, kenties jonkunlainen IPA olisi kysymyksessä. Keittoaika oli 90 minuuttia ja heitin kuumentamis vaiheessa 30 grammaa hiukan kuivattua humalaa sekaan ns. first wort hoppingina, sitten 60 minuutiksi heitin loput kuivatut joita oli n. 50 grammaa. Kun keittoa oli puoli tuntia jäljellä lisäsin aivan tuoreena pakastetut humalat joita oli 160 grammaa. Sekaan heitin myös hiukan valmiiksi turvotettua irish mossia eli karrageenia joka auttaa oluen kirkkaudessa.

Olin jotenkin innoissani tuoreiden humalien kanssa enkä käyttänyt humalapussia kuin ensimmäisten humalien kanssa, tämä päätös kostautui kun avasin hanan joka meni tukkoon välittömästi. Pienen panikoinnin ja pohdinnan jälkeen kaadoin vierteen vanhaan mäskäyskattilaan ja suodatin vierteen takaisin sekä varmuudeksi vielä keitin ylös. Tämän jälkeen jäähdytin vieteen käymisastiaan ja laitoin perään pussillisen US-05 hiivaa, 17 litraa OG:lla 1.060. Varmaan kuukauden kuluttua voinee maistella ja katsoa mitä on tullut, pakastimeen jäi vielä yksi pussi humalaa jos näyttää siltä, että haluan kuivahumaloida, pitääpä maistella ja miettiä. 


2 kommenttia:

  1. Minulla olisi samansuuntainen projekti edessä, kaveri pyysi tekemään oluen hänen toimittamistaan (joko tuoreena tai pakesteena) kotimaisista humalista. Itse ajattelin pistää pale alen lisäksi crystallia, munichia ja vähän ruista. Katkerot otan varmaan ihan jostain kaupallisesta humalasta kun ei noista kotimaisista tiedä yhtään mitä tulee. Hiiva on tässä vielä auki. Braumeister on minullakin joten pussin käyttö humalille voisi olla viisasta kun niitä tulee aika suuri määrä mutta en tiedä onko minulla riittävän isoa pussia.

    VastaaPoista
  2. Mä laskeskelin 4% alfa-hapon mukaan että joku 60-70 ibua pitäisi tulla tohon, joku neutraali perushumala voisi olla kyl ihan hyvä katkeroiksi, katsotaan nyt mitä tästä tulee. Mitään järjettömiä aromeita en kyllä odota..

    VastaaPoista