Oli aika kehittää olut aikaisemmin kerättyjen humalien ympärille. Koska humalan aromeista tai vahvuudesta ei juuri ollut tietoa oli ensimmäinen idea tehdä pilsner maltaasta ja blond ale hiivasta kevytrunkoinen olut jossa humalan ominaisuudet tulisivat parhaiten esiin. Tämä kuitenkin alkoi hetken kuluttua kuulostaa tylsältä idealta ja mahdollisesti oluelta joka saattaisi jäädä nurkkiin vanhenemaan, sitäkin käy. Rykäisin sitten kasaan reseptin jossa oli 4.5 kg pale mallasta ja pussinpohjat munichia sekä crystalia, humalana pelkkää maatiaishumalaa, kenties jonkunlainen IPA olisi kysymyksessä. Keittoaika oli 90 minuuttia ja heitin kuumentamis vaiheessa 30 grammaa hiukan kuivattua humalaa sekaan ns. first wort hoppingina, sitten 60 minuutiksi heitin loput kuivatut joita oli n. 50 grammaa. Kun keittoa oli puoli tuntia jäljellä lisäsin aivan tuoreena pakastetut humalat joita oli 160 grammaa. Sekaan heitin myös hiukan valmiiksi turvotettua irish mossia eli karrageenia joka auttaa oluen kirkkaudessa.
6.9.2013
Olutta tuoreilla humalilla
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Minulla olisi samansuuntainen projekti edessä, kaveri pyysi tekemään oluen hänen toimittamistaan (joko tuoreena tai pakesteena) kotimaisista humalista. Itse ajattelin pistää pale alen lisäksi crystallia, munichia ja vähän ruista. Katkerot otan varmaan ihan jostain kaupallisesta humalasta kun ei noista kotimaisista tiedä yhtään mitä tulee. Hiiva on tässä vielä auki. Braumeister on minullakin joten pussin käyttö humalille voisi olla viisasta kun niitä tulee aika suuri määrä mutta en tiedä onko minulla riittävän isoa pussia.
VastaaPoistaMä laskeskelin 4% alfa-hapon mukaan että joku 60-70 ibua pitäisi tulla tohon, joku neutraali perushumala voisi olla kyl ihan hyvä katkeroiksi, katsotaan nyt mitä tästä tulee. Mitään järjettömiä aromeita en kyllä odota..
VastaaPoistaMiltä tämä maistui?
VastaaPoista