1.12.2012

Barley Wine

Joulukuusi
Syyskuun alussa panin ensimmäisen ison olueni, mikä tarkoittaa korkeita prosentteja ja tyyliä kutsutaan barley wineksi. Tähän meni kaksi kertaa enemmän maltaita kuin normaaliin olueen eikä käyminenkään mennyt aivan ilman ongelmia. Alussa hiiva lähti niin lujaa töihin, että vesilukko oli täynnä vaahtoa ja jouduin asentamaan ns. blowoff putken jossa vaahto ja hiilidioksidi ohjataan letkulla pulloon. Vaatekomero jossa astia oli ei kärsinyt juurikaan onneksi. Sitten jossain vaiheessa käyminen loppui aivan liian aikaisin ja piti lisätä hiivaa. Nyt sitten kolmen kuukauden jälkeen näyttäisi olevan valmista ja tuli pullottamisen aika.

Pullottaminen on näistä oluenteon vaiheista tavallaan helpoin jos pullopyykkiä  ei lasketa. Onneksi oli pari koria melko hyvin huuhdeltuja pieniä pulloja niin selvisin vain huuhtelulla ja desinfioinnilla johon käytin Star San tuotetta. Loistavaa tavaraa joka toimii nopeasti eikä sitä tarvitse huuhtoa pulloista pois, hiiva käyttää ravinteena siitä jääneet aineet.

Barley wine ei ole mikään erityisen klassinen tyyli vaan ensimmäinen kaupallinen tuote on vuodelta 1870. Alkoholiprosentit ovat yleensä yli kymmenen mutta kevyempiäkin näkyy välillä. Muutamilta kotimaisilta panimoilta on tullut barley wine tänä syksynä, Laitilalta, Stadin Panimolta ja Plevnalta viimeisimpänä. Laitilan versio ei ollut mitenkään erikoinen mutta ostin kypsyteltäväksi muutaman pullon niin voi katsoa miten maku paranee.

Lopulta käymisastiasta kertyi pulloa vaille kaksi koria juotavaa. Suunnitelmana olisi kypsyttää huoneenlämmössä kuukausi tai kaksi ja sitten keksiä jostain kylmätila jossa kypsyisivät vielä muutaman kuukauden lisää. Ei kovin hätäisen miehen olut.

Resepti ei ole juuri nyt käsillä mutta melko tukeva humalointi tuli, mutta sitä tuo olut tarvitseekin koska alkoholia on melko massiiviset ~ 14% (OG 1.125 FG 1.020) hiivana käytin Wyeast 1388 Strong Belgian Alea. Palataan makuun joskus vappuna.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti