12.12.2012

Brewday!

Mäskäystä
"Mites sitä bisseä oikein tehdään?" Mukava, että kysyitte, minäpä voin vähän kertoa mitä tiedän. Yleensä nykyään teen olutta mäskäämällä maltaista, tämä eroaa uutteesta tekemisestä jonka moni varmaan tietää paremmin siten, että tarvitsee vähän enemmän laitteita ja hermoja. Tiskiä ja sotkua myös syntyy paljon, sukat ovat harvoin kuivat. Positiivisena puolena valmistusprosessin parempi kontrolli ja uskon myös , että maussa on eroa. Olen silloin tällöin tehnyt uutteestakin ja hyvää juotavaa niistäkin tulee. 

Koska vettä on yleensä tarpeeksi eikä sen hankkiminen ole kovin vaikeaa ei sitä tarvitse käsitellä. Sitten tarvitaan maltaita, itse olen hankkinut maltaita tilaamalla joko Lapposta tai Brouwlandilta. Suurin osa olueen menevistä maltaista on joko pils tai pale ale mallasta, sitten on myös ns. karamellimaltaita joissa on hiukan enemmän tummia sokereita joten oluestakin tulee tummempaa. Sitten on vielä vähän enemmän kärvennettyjä joita sitten yleensä tulee porttereihin, saa niitä laittaa muuhunkin, ei ole olutpoliisia (tai ei vain ole vielä ollut yhteydessä).
Hiiva odottelee

Hiivakin on hyödyllistä, sillä veteen liotetuista maltaista irronnut sokeri muutetaan makuaineiksi ja alkoholiksi. Hiivan ollessa melko elollinen olento, on niitä siis kovin montaa erilaista. Niitä myydään kuivana tai nesteenä, nestehiivat ovat vähän enemmän huolta vaativia veijareita. Tänä kyseisenä panopäivänä tarkoitus oli tehdä American Blonde tyyppinen olut koska olin epähuomiossa ostanut Wyeastin American Lager hiivan joka ei ollutkaan lager vaan california common hiiva (näistä lisää joskus myöhemmin). Olin kuitenkin tämän hiivan laittanut kasvamaan jo muutamaa päivää ennen jotta hän on hereillä ja valmiina toimiin kun sen aika tulee. Juuri muita esivalmisteluita ei tarvinnut, paitsi reseptin kasaaminen jonka kasasin muutamaa kirjaa silmäilemällä. Tähtäimessä olisi Rööperin Blondi, kirkas ja silkkinen olut, jossa kuitenkin mukava Simcoe humalan puraisu, ei aivan tyylin mukaista, mutta ei vieläkään olutpoliisia. 


Lisää mäskäilyä
No panopäivänä sitten mittailtiin reseptin mukaiset maltaat kasaan (5 kg pils ja 1.5 kg pale ale) ja murskattiin ne myllyllä. Samaan aikaan isossa kattilassa kuumennettiin 18 litraa vettä 44 asteeseen, ja hulautettiin murskatut maltaat veteen ja alettiin hämmentämään. Maltaiden ollessa vedessä tapahtuu kovasti asioita, ja eri lämpötiloissa tapahtuu eri asioita. Näitä lämpötiloja yhdistelemällä syntyy mäskäysohjelma joka määrittää oluen ominaisuuksia, makeutta, alkoholin ja vaahdon määrää. Seuraavaksi mäski kuumennettiin tunniksi n. 67 asteeseen joka on lämpötila jossa tärkkelys muuttuu sokereiksi. Tunnin jälkeen kuumennettiin mäski vielä 78 asteeseen ja pysyttiin siinä hetken aikaa jolloin entsyymitoiminta lakkaa ja nyt jo hyvin sokerinen vesi muuttuu vähän juoksevammaksi.

Huuhtelua (sparge)
Sitten oli iso kattila täynnä mämmiä josta alettiin liruttamaan nestettä pois, kattilassa on hana ja suodatin jotka helpottavat tätä. Koska nyt alussa olleesta 18 litrasta saadaan talteen ehkä 10, ja haluamme enemmän olutta ja maltaissa on vielä sokereita niin suoritamme huuhtelun. Kattilaan siis lisättiin kahdessa erässä noin 10 litraa kuumaa (78C) vettä joilla vielä maltaissa kiinni olleet sokerit saatiin talteen.
Sokerista litkua

Näiden operaatioiden jälkeen meillä oli n. 27 litraa vierrettä jota sitten lähdettiin keittämään. Keittämisessä päästään eroon kaikenlaisesta ylimääräisestä ikävästä mikä saattaisi aiheuttaa vääriä makuja, ja on myös kätevä tapa desinfioida neste. Mistä syystä olut olikin aikoinaan Lontoossa parasta juotavaa, jos halusi pysyä terveenä. Kunnes jossain vaiheessa toivat kahvin, ja sitten teen mutta siitä ehkä myöhemmin lisää. Keittäessä lisätään myös humalat olueen, koska olutta keitetään tunnin verran sieltä myös haihtuu nestettä ja niitä ikäviä asioita mutta myös aromeita humaloista jotka laitetaan sinne keiton alussa. Tällöin olueen jäävät vain katkeroaineet. Mutta koska aromitkin ovat mukavia lisäsimme keiton lopussa myös humalaa jolloin aromit jäävät koska ne eivät ehdi kiehua niin kauan. Tämän oluen humalana oli simcoe lajike ja sitä lisättiin alussa 10 grammaa ja vielä 20 grammaa viimeiseksi 15 minuutiksi.

Ilmapumppu ja levyjäähdytin
Sitten alettiinkin olemaan loppusuoralla, enää piti saada vierre 20 asteiseksi jotta siihen uskaltaa hiivan laittaa. Erikoistehtävää suorittamassa oli erinomainen levyjäähdytin jossa kuuma vierre kiertää vastakkaiseen suuntaan kuin kylmä vesi ja pystyy jäähdyttämään 20 litraa kiehuvaa vettä 20 asteiseksi n. 10 minuutissa, ja kylmemmäksikin jos ei ole varovainen. Ilahduttava laite.

Valmis! tai melkein
Kun vierre oli käymispöntössä tarvittiin enää vähän ilmausta koska hiiva pitää sokerin lisäksi myös hapesta, kuten me kaikki. Sitten vain hiivat sekaan ja pönttö ja vesilukko kiinni. Tallessa oli 20 litraa olutta ominaispainolla 1.066, mikä tarkoittaa sitä, että lopullisen oluen alkoholiprosentiksi tulee jotakuinkin 6.5%. Kaikkeen tähän meni aikaa n. 7 tuntia, toki mukana oli paljon odottelua jolloin olikin hyvä maistella omia ja muiden oluita. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti