![]() |
Mäskäystä |
Koska vettä on yleensä tarpeeksi eikä sen hankkiminen ole kovin vaikeaa ei sitä tarvitse käsitellä. Sitten tarvitaan maltaita, itse olen hankkinut maltaita tilaamalla joko Lapposta tai Brouwlandilta. Suurin osa olueen menevistä maltaista on joko pils tai pale ale mallasta, sitten on myös ns. karamellimaltaita joissa on hiukan enemmän tummia sokereita joten oluestakin tulee tummempaa. Sitten on vielä vähän enemmän kärvennettyjä joita sitten yleensä tulee porttereihin, saa niitä laittaa muuhunkin, ei ole olutpoliisia (tai ei vain ole vielä ollut yhteydessä).
![]() |
Hiiva odottelee |
Hiivakin on hyödyllistä, sillä veteen liotetuista maltaista irronnut sokeri muutetaan makuaineiksi ja alkoholiksi. Hiivan ollessa melko elollinen olento, on niitä siis kovin montaa erilaista. Niitä myydään kuivana tai nesteenä, nestehiivat ovat vähän enemmän huolta vaativia veijareita. Tänä kyseisenä panopäivänä tarkoitus oli tehdä American Blonde tyyppinen olut koska olin epähuomiossa ostanut Wyeastin American Lager hiivan joka ei ollutkaan lager vaan california common hiiva (näistä lisää joskus myöhemmin). Olin kuitenkin tämän hiivan laittanut kasvamaan jo muutamaa päivää ennen jotta hän on hereillä ja valmiina toimiin kun sen aika tulee. Juuri muita esivalmisteluita ei tarvinnut, paitsi reseptin kasaaminen jonka kasasin muutamaa kirjaa silmäilemällä. Tähtäimessä olisi Rööperin Blondi, kirkas ja silkkinen olut, jossa kuitenkin mukava Simcoe humalan puraisu, ei aivan tyylin mukaista, mutta ei vieläkään olutpoliisia.
![]() |
Lisää mäskäilyä |
![]() |
Huuhtelua (sparge) |
![]() |
Sokerista litkua |
Näiden operaatioiden jälkeen meillä oli n. 27 litraa vierrettä jota sitten lähdettiin keittämään. Keittämisessä päästään eroon kaikenlaisesta ylimääräisestä ikävästä mikä saattaisi aiheuttaa vääriä makuja, ja on myös kätevä tapa desinfioida neste. Mistä syystä olut olikin aikoinaan Lontoossa parasta juotavaa, jos halusi pysyä terveenä. Kunnes jossain vaiheessa toivat kahvin, ja sitten teen mutta siitä ehkä myöhemmin lisää. Keittäessä lisätään myös humalat olueen, koska olutta keitetään tunnin verran sieltä myös haihtuu nestettä ja niitä ikäviä asioita mutta myös aromeita humaloista jotka laitetaan sinne keiton alussa. Tällöin olueen jäävät vain katkeroaineet. Mutta koska aromitkin ovat mukavia lisäsimme keiton lopussa myös humalaa jolloin aromit jäävät koska ne eivät ehdi kiehua niin kauan. Tämän oluen humalana oli simcoe lajike ja sitä lisättiin alussa 10 grammaa ja vielä 20 grammaa viimeiseksi 15 minuutiksi.
![]() |
Ilmapumppu ja levyjäähdytin |
![]() |
Valmis! tai melkein |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti